Helpt te helpen in Madurai, Zuid-India

Verslag reis Sakira Lanting en Wim Helms 13-20 oktober 2018 Madurai, India


Bij aankomst op het vliegveld in Madurai werden we opgehaald door Maria Alphonsal, het nieuwe hoofd van de drukkerij, en Judith. Na een maaltijd gaan we naar de drukkerij en ontmoeten daar de zusters met de grafische opleiding, Sheeja (manager van de drukkerij) en Nancy (assistent manager).


De eerste dagen hebben we gesprekken met Maria Alphonsal. Zij is sinds drie maanden op Anbagam. Wij schetsen voor haar de geschiedenis en het verloop van de afgelopen jaren). De technicus van Heidelberg gaat de week dat wij er zijn de machine herinstalleren; dit is nodig nadat de vloer onder de machine verstevigd is, een aantal maanden geleden. Tevens worden een aantal onderhoudswerkzaamheden verricht, zodat de machine weer in orde is. Later in de week is er overleg met de technicus en de de verantwoordelijke zusters om alles door te spreken.


Later in de week maken we kennis met de nieuwe Mother Procincial, Maria Anthony. We spreken met haar ook uitgebreid over de drukkerij en de drukpers, en het belang van de werkvoorziening van de gehandicapte kinderen. Mother Provincial geeft aan dat het plan van de congregatie is, om al het drukwerk binnen de twee drukkerijen van de congregatie te laten doen, Periyakulam en Anbagam. Wij geven o.a. een overzicht van de ontwikkeling afgelopen 4 jaar, sinds de pers in Anbagam staat. We bespreken samen de plannen voor het komende jaar en wat de nodige stappen zijn die daarvoor gezet dienen te worden. Er is gesproken over zoeken naar een nieuwe drukker. Zodra de nieuwe drukker er is, zal deze getraind worden door Heidelberg en deze training wordt betaald door Anbagam Nederland. Samen met Maria Alphonsal en Mother Provincial hebben we een bezoek gebracht aan Periyakulam, om daar de drukkerij te bekijken. De drukkerij zag er goed georganiseerd uit. In Periyakulam worden vooral notebooks gemaakt, evenals in de drukkeri Anbagam. Daarnaast worden er kleurenfolders en kalenders in kleine oplages gemaakt. We zijn onder de indruk van de organisatie van de drukkerij in Periyakulam. Samenwerking met Anbagam zou voor beide partijen een stap voorwaarts zijn.

 

Naast de bezigheden rond de drukkerij, zijn er uiteraard allerlei andere bezoeken en activiteiten. Zo is er een Graduation van de studenten van het College van Zuster Stanley waar wij „special guests" zijn. Op de dag van ons vertrek is de jaarlijkse 'zegening van de machines' en de drukkerij en de „plate making". Alle machines in de drukkerij worden gepoetst en voorzien van bloemen. In een mooie bijeenkomst met de kinderen en de zusters worden ze na gebed en zang gezegend. Was wel weer bijzonder om nog even mee te maken.En later in de week bezoeken we ook nog Zuster Eugine (het vorige hoofd van de school en de drukkerij) die nu hoofd is in de Star School in Coimbatoire. Allemaal warme en hartelijke bijeenkomsten en het is goed onze al langbestaande verbondenheid te voelen.

 

Lees het reisverslag van 2016

 

Lees het hele artikel over de aankomst van de drukpers

 

Lees het hele artikel over de bezoeken van voor 2015

 

Stichting Anbagam is ook aanwezig op Facebook.

Stichting Anbagam op Facebook

 

Vanaf 2013 is de Stichting Anbagam in gesprek met Anbagam in Madurai over zonnepanelen.
De “power cuts” in India maken dat het werken met elektrische apparaten zeer wordt bemoeilijkt. De power cuts beïnvloeden ook sterk de productiviteit van de medewerkers in de drukkerij. Juist het werken met de drukpers helpt de kinderen van Anbagam zichzelf te ontwikkelen in vaardigheden die ze later als zelfstandige werknemer kunnen gebruiken. Daarbij komt dat, om opdrachten goed en op tijd af te kunnen krijgen, een constante levering van stroom noodzakelijk is. Eerder is daarom al, met behulp van donaties, een generator aangeschaft. Om onafhankelijk te kunnen werken van de openbare stroomlevering is besloten zonnepanelen te plaatsen.

Door middel van gezamenlijke inzet met Wilde Ganzen (
www.wildeganzen.nl), Stichting Bisschop Beckers (www.sbb-info.nl) en Colourful Children (www.colourfulchildren.nl) hebben we het waar kunnen maken: de zonnepanelen zijn geïnstalleerd!
Op dit moment is onze penningmeester Ton Verhoeven in Madurai, onder andere om te kijken hoe het staat met de zonnepanelen. Hieronder foto’s van de zonne-installatie.

De Stichting Anbagam wil graag Wilde Ganzen, Stichting Bisschop Beckers en Colourful Children danken voor hun gulle giften. Door deze giften kon dit project gerealiseerd worden.
Ook onze trouwe donateurs danken wij. Door jullie is er een stabiele stroom aan inkomsten, waardoor een solide basis bestaat voor hulp aan Anbagam in Madurai.

Lopend project: de drukpers.
We zijn goed op weg een nieuwe drukpers te kunnen financieren, ter vervanging van de oude pers in de drukkerij. Naar verwachting wordt begin november de drukpers aangekocht en geïnstalleerd. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws!
Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE