Helpt te helpen in Madurai, Zuid-India

 

Het is zover! De drukpers is aangekomen in Anbagam!

 

Mark Thuring en Sakira Lanting hebben in maart 2015 wederom de reis afgelegd naar Madurai, India, om samen met de zusters van het convent de nieuwe drukpers te ontvangen.

 

Tijdens hun verblijf  is er ook aandacht geweest voor de ontwikkelingen binnen het gehele instituut.

De zusters te Madurai zijn in de loop der jaren steeds meer accent gaan leggen op de ontwikkeling van vocational units, veilige werkplaatsen waar verstandelijk beperkten eenvoudige vaardigheden kunnen ontwikkelen. In dit opzicht zijn er vorderingen gemaakt.

 

De drukkerij
De drukkerij laat een toename zien in de diversiteit van haar klanten. De universiteit is niet meer de enige opdrachtgever, maar ook scholen uit de omgeving van Madurai  geven opdrachten tot het maken van drukwerk.

 De diversiteit aan producten is vergroot. Het aantal kinderen dat in de drukkerij deelneemt aan werkzaamheden is vergroot.

 

Het hoofd van het convent in Madurai, zuster Eugine, geeft aan dat de drukkerij zich ontwikkelt tot een zelfstandige drukkerij. Dit conform de afspraken die in 2010 gemaakt zijn met de Stichting Anbagam.

 

Areca Leaves-werkplaats

 In deze werkplaats worden Areca palmbladeren geperst tot  bordjes en schaaltjes. Het bladafval wordt omgezet tot compost.

Voor de compostering zijn aparte bakken gemetseld waarin het composteringsproces plaatsvindt. De kinderen zijn betrokken bij het klein maken van het bladrestant en het transport daarvan. Tevens zijn ze betrokken bij het onderhoud van de compostbakken.

 

KoekjesTuin

Er is een groentetuin aangelegd waarin de compost gebruikt wordt. De overige compost wordt verkocht  in de recent gebouwde winkel op het terrein van de school van de verstandelijk beperkte kinderen (zie onder).
 

Zonnepanelen

Er zijn in 2014 zonnepanelen geplaatst op het dak van de drukkerij, het opleidingsgebouw, het jongens- en het meisjeshostel en het zusterverblijf. Deze leveren energie voor licht, ventilatoren, computers, koelkasten e.d. De aanschaf van dit zonne-energie systeem is mede mogelijk gemaakt door de stichting Colourful Children, Wilde Ganzen en de Stichting Bisschop Bekkers.

 

Het systeem blijkt naar behoren te werken, is speciaal beveiligd voor de kinderen en geeft een besparing van kosten te zien.

Door deze voorziening is er de hele dag stroom, dus geen powercuts meer !

 

Bezoek aan de school

Bij de school van de zusters aan de Race Cross Road blijkt een winkelgebouwtje te zijn neergezet, waarin allerlei producten worden verkocht die door de kinderen en staf van Anbagam worden gemaakt (zoals sjaals, schilderijtjes, kaarsen en notitieboekjes, compost en producten uit de areca bladeren), en allerlei kruiden zoals tamarinde, pepers, knoflook en ook zout en suiker. Tijdens de spitsuren stoppen mensen er om iets te kopen. De verkoopster is de vrouw die al lang in Anbagam is, een wees met kinderverlamming. Zij wordt geassisteerd door de kinderen en de staf van Anbagam

 

DrukpersEn dan is het zover: de aankomst van de drukpers!

Vrijdagochtend, 05.30 uur: de werklui zijn begonnen met lossen. Zaterdagochtend: De ploeg mannen is terug om nu het grootste gedeelte van de pers binnen te takelen. Om 10.00 uur staat de pers binnen en om 11.00 uur staat hij op zijn plek en wordt er begonnen met assembleren.

 

Bij het assembleren, het inwerking stellen en het trainen in de bediening van de machine, zal een bevriende drukker ondersteuning geven.

Het was een geweldige reis, met verwondering over vele dingen. Het was fijn om weer contact te hebben gemaakt met de zusters en met de kinderen. Dat gezegd hebbende, is het ook weer ontzettend fijn om thuis te zijn.

 

 

 

Lees het verslag over de reis van Wim en Jeryry in 2016

Lees de artikelen over eerdere bezoeken

 

 

Stichting Anbagam is ook aanwezig op Facebook.

Stichting Anbagam op Facebook

 

Vanaf 2013 is de Stichting Anbagam in gesprek met Anbagam in Madurai over zonnepanelen.
De “power cuts” in India maken dat het werken met elektrische apparaten zeer wordt bemoeilijkt. De power cuts beïnvloeden ook sterk de productiviteit van de medewerkers in de drukkerij. Juist het werken met de drukpers helpt de kinderen van Anbagam zichzelf te ontwikkelen in vaardigheden die ze later als zelfstandige werknemer kunnen gebruiken. Daarbij komt dat, om opdrachten goed en op tijd af te kunnen krijgen, een constante levering van stroom noodzakelijk is. Eerder is daarom al, met behulp van donaties, een generator aangeschaft. Om onafhankelijk te kunnen werken van de openbare stroomlevering is besloten zonnepanelen te plaatsen.

Door middel van gezamenlijke inzet met Wilde Ganzen (
www.wildeganzen.nl), Stichting Bisschop Beckers (www.sbb-info.nl) en Colourful Children (www.colourfulchildren.nl) hebben we het waar kunnen maken: de zonnepanelen zijn geïnstalleerd!
Op dit moment is onze penningmeester Ton Verhoeven in Madurai, onder andere om te kijken hoe het staat met de zonnepanelen. Hieronder foto’s van de zonne-installatie.

De Stichting Anbagam wil graag Wilde Ganzen, Stichting Bisschop Beckers en Colourful Children danken voor hun gulle giften. Door deze giften kon dit project gerealiseerd worden.
Ook onze trouwe donateurs danken wij. Door jullie is er een stabiele stroom aan inkomsten, waardoor een solide basis bestaat voor hulp aan Anbagam in Madurai.

Lopend project: de drukpers.
We zijn goed op weg een nieuwe drukpers te kunnen financieren, ter vervanging van de oude pers in de drukkerij. Naar verwachting wordt begin november de drukpers aangekocht en geïnstalleerd. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws!
Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE